მთავარი » ფაილები » ვიტამინები

მნიშვნელოვანი საშენი მასალა თქვენი ბავშვისათვის
04.06.2008, 21:47
მნიშვნელოვანი საშენი მასალა თქვენი ბავშვისათვის

  • A ვიტამინი ემსახურება უჯრედების ზრდას, სუნთქვის ორგანოებისა და კანის წარმოქმნასა და დაცვას, ინფექციებისაგან თავდაცვას სტაფილო, პომიდორი, ბულგარული წიწაკა, ფოთლოვანი ბოსტნეული, სალათი, გარგარი, რძის პროდუქტები

  • B1, B2, B6, B12 ვიტამინები ემსახურება რკინის შეთვისების გაუმჯობესებას და სისხლის წარმოქმნას რძე, რძის პროდუქტები, კვერცხი, ხორცი, თევზი, კაკალი, მზესუმზირა, ბანანი, ბოსტნეული (ნედლი), დაუფქვავი ხორბლის პროდუქტები (ჰერკულესი, მიუსლი), სოიოს პროდუქტები

  • ფოლიუმის მჟავა მნიშვნელოვანია ორსულობის ადრეული პერიოდისათვის, იცავს განვითარების დეფექტებისაგან ხერხემლის და ცენტრალური ნერვული სისტემის მიდამოებში რძე, რძის პროდუქტები, კვერცხი, წითელი ჭარხალი, ფოთლოვანი ბოსტნეული, სალათი, სოკო, სატაცური, ოსპი, ფორთოხალი, ღვიძლი, დაუფქვავი ხორბლის პროდუქტები, კაკალი

  • C ვიტამინი ემსახურება რკინის შეთვისების გაუმჯობესებას და ინფექციებისაგან დაცვას ციტრუსები, შავი მოცხარი, ბულგარული წიწაკა, პომიდორი, კარტოფილი, კომბოსტო

  • D ვიტამინი ემსახურება კალციუმის შეთვისებას და ძვლების შენებას რძე, რძის პროდუქტები, კვერცხი, ცხიმიანი თევზი


ვიტამინები იშლება გამოშრობის, გაყინვის, მექანიკური დამუშავების, ლითონის ჭურჭელში შენახვისა და პასტერიზაციის პირობებში;ვიტამინები იშლება სინათლეზე, განსაკუთრებით B2 ვიტამინი. ულტრაიისფერი სხივების ზეგავლენას განიცდის აგრეთვე A ვიტამინი;რძის დუღილის დროს მნიშვნელოვნად მცირდება მასში არსებული ვიტამინების რაოდენობა;საკვების თერმული დამუშავებისას იკარგება მასში არსებული ვიტამინების 25%-დან 90-100%-მდე;მაცივარში შენახვისას სამ დღეში პროდუქტი კარგავს C ვიტამინის 30%-ს, ხოლო ოთახის ტემპერატურაზე შენახვისას კი - 50%-ს;ხილსა და ბოსტნეულში ვიტამინების შემცველობა მკვეთრად ცვალებადობს სხვადასხვა სეზონზე;გაფცქვნილი ბოსტნეული შეიცავს ბევრად ნაკლებ ვიტამინს, ვიდრე გაუფცქვნელი.


მნიშვნელოვანი საშენი მასალა თქვენი ბავშვისათვის
მინერალური ნივთიერებანი და მიკროელემენტები

  • რკინა ემსახურება სისხლის წარმოქმნას
(შავ ჩაისა და ყავას შეუძლია შეაფერხოს რკინის საკვებთან შეთვისება) ხორცი, კვერცხის გული, დაუფქვავი ხორბლის პროდუქტები (ჰერკულესი, მიუსლი), კარტოფილი, მწვანე ბოსტნეული, პარკოსნები, გარგარი (ჩირი), ატამი, ბანანი, ბრინჯი, ფეტვი, თხილი, მზესუმზირა

  • იოდი იცავს ჩიყვისაგან იოდირებული მარილი, ოკეანის თევზი

  • კალციუმი ემსახურება ძვლებისა და კბილების შენებას რძე, რძის პროდუქტები, თევზი, ბოსტნეული (ნედლი), სალათი, კომბოსტო, ფეტვი, კაკალი, ნუში, სოიოს პროდუქტები

  • მაგნეზიუმი ემსახურება ძვლების, კბილებისა და ფრჩხილების შენებას სალათი, ნიახური, კომბოსტო, მწვანე ბოსტნეული (ბროკოლი, ისპანახი), დაუფქვავი ხორბლის პროდუქტები, ვაშლი, ატამი, კაკალი, ნუში, მზესუმზირა

  • ფოსფორი ემსახურება ძვლების შენებას რძე, რძის პროდუქტები

  • თუთია ემსახურება რკინის შეთვისების გაუმჯობესებას კვერცხი, კაკალი, მზესუმზირა, დაუფქვავი ხორბლის პროდუქტები, ხახვი

კატეგორია: ვიტამინები | დაამატა: baby
ნანახია: 2840 | რამოტვირთვები: 0 | რეიტინგი: 3.0/1
სულ კომენტარები: 0
კომენტარის დამატება შეუძლიათ მხოლოდ დარეგისტრირებულ მომხმარებლებს
[ რეგისტრაცია | შესვლა ]